Planinarstvo

Vrlo brzo nakon osnivanja Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu davne 1874. godine, Gospić postaje jedna od prvih podružnica HPD - a, koja djeluje i danas i to zahvaljujući izboru prvih povjerenika 1876. i 1883. godine, a potom i osnivanjem Planinarskog društva "Visočica" 19. lipnja 1898. godine.
Iako nas od toga dijeli već daleka prošlost, bio je to još samo jedan dokaz postojanja i opstojnosti štovanja najveće i najljepše hrvatske planine Velebita, kao i početak tradicije koja traje i danas.

U današnje doba čovjek se sve više vraća praiskonskim izvorima prirode, pa tako u očuvanoj i jedinstvenoj simbiozi flore i faune ponajprije na Velebitu, ali i u bližoj i široj okolici Gospića zaljubljenici planinarstva pronalaze brojne izazove za provođenje aktivnog odmora, izlete, ili pak samo šetnje kroz uvijek postojane i neiscrpne prizore prirodnih ljepota.
Brojne planinarske staze, planinarske kuće i skloništa, te mogućnost bavljenja i drugim aktivnostima vezanim uz planinarenje čine sadržaj koji stvara prirodni fenomen osebujnih reljefnih i vegetacijskih vrijednosti najljepše hrvatske planine Velebita.

Uz HPD "Visočica" u Gospiću od 1973. godine djeluje i HPD "Željezničar" koje je svojim djelovanjem proteklih godina iznimno unaprijedilo i potaknulo planinarstvo kao atraktivan sadržaj turističke ponude ovog područja promovirajući svoje sadržaje i rad zasebnih sekcija ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i Svijetu.
Obnovom i izgradnjom dviju atraktivnih planinarskih kuća uz otvorenje novih planinarskih staza pod nazivom "Lički gorski biseri" koje imaju ne samo planinarsko već i povijesno značenje, ovo je planinarsko društvo stvorilo uvjete za unapređenje i daljnji razvoj turističke ponude ovog kraja koja je i kroz sadašnje, postojeće sadržaje iznimno dobro prihvaćena.

 

HPD Željezničar

Hrvatsko planinarsko društvo "Željezničar" osnovano je 1973. godine. Ima 150 članova organiziranih u sekcije i podružnice. Društvo je za potrebe planinara i šumara obnovilo planinarsku kuću "Kuginu kuću" koja se nalazi na srednjem dijelu Velebita, na uzdužnoj velebitskoj cesti Oštarije – Zavižan. Od Gospića, preko Jadovnog i Trnovca, udaljena je oko 37 kilometara a preko Šušnja i Dabarske kose 52 kilometra.
Kuća se sastoji od kuhinje, blagavaonice, tri spavaće sobe (za 32 osobe), sanitarnog čvora, te stalno otvorenog skloništa sa osam mjesta za noćenje.

HPD "Željezničar" je 2003. godine otvorio suvremeno opremljenu planinarsku kuću "Vila Velebita" na Baškim Oštarijama.
Kuća ima 32 kreveta, 3 sanitarna čvora i 2 blagavaonice koje mogu koristiti gosti planinari.

Rad kuće: od 1. srpnja do 31. kolovoza kuća je stalno otvorena, a tijekom ostalih mjeseci otvara se uz najavu, izuzev u zimskom razdoblju od 1. prosinca do 31. ožujka.