Tenis

U Hrvatskoj se tenis igrao još 80-tih godina 19. stoljeća i otad se vrlo brzo razvijao. Prve rekete imali su časnici koji su tenis počeli igrati u svojim vojarnama i na vlastelinskim imanjima. Teniski tereni su se u to vrijeme nalazili pokraj vojarni u Osijeku, Karlovcu, Zadru, Splitu, Zagrebu i Gospiću koji je u to vrijeme bio jedan od centara razvoja sporta u Hrvatskoj.

 

Tenis klub u Gospiću

Krajem 19. te početkom 20. stoljeća, usporedo s razvojem Sokolskog društva "Lički sokol" u Gospiću se razvijaju i ostale sportske grane, naročito planinarstvo i tenis.
Za povijest tenisa od velike važnosti su saznanja i originalni dokumenti o osnivanju tenis kluba u Gospiću, 21. srpnja 1900. godine, čija su pravila odobrena 29. kolovoza 1900. godine u Zagrebu kod Kraljevske, hrvatsko-slavonsko- dalmatinske zemaljske vlade, Odjela za unutarnje poslove.
Prema podacima, nepobitna je činjenica da je to prvi tenis klub osnovan u Hrvatskoj i na području bivše Jugoslavije, a vjerovatno i ovog dijela Europe.

Za organizirano igranje tenisa u Gospiću najviše zasluga imaju braća Ferdo i Karlo Friedrich, od kojih se posebno ističe prof. Karlo Friedrich koji je propagirao i druge sportove u Gospiću.
U njihovo vrijeme tenis se igrao na tri mjesta u Gospiću: u izletištu Jasikovac, parku Kolakovac i u vrtu obitelji Šimić u Žabičkoj ulici.
Tenis se u Gospiću osobito razvijao i igrao između dva svjetska rata. Na žalost od tada je prošlo i trebalo dugo vremena da se pokrene inicijativa o ponovnom oživljavanju ovoga sporta u Gospiću.
Prvi koraci u tom sjeru učinjeni su povodom obilježavanja 100–te obljetnice početka organiziranog igranja tenisa u Gospiću. Tom prigodom je 20. studenoga 1999. godine osnovan Gradski tenis klub "Gospić 1900" te je izgrađen i prigodnom svečanošću uz obilježavanje Dana grada Gospića, 24. srpnja 2000. godine, otvoren novi Tenis centar "Miroslav Kraljević".
Škola tenisa koja djeluje unutar centra okupila je iznimno veliki broj mladih polaznika nastavljajući tako više od stotinu godina dugu tradiciju igranja tenisa u Gospiću.